« Undercoveracties niet nodig»

Gepubliceerd op 19-05-2022

De meeste mensen hebben vast wel eens gekeken naar het programma ‘Undercover Boss’. De topman van een organisatie vermomt zichzelf en gaat dan in zijn eigen organisatie werken. Daar ontmoet hij medewerkers die ondanks minder goede arbeidsomstandigheden en hun  eigen persoonlijke problemen een groot hart hebben voor de zaak. Achteraf beloont de topman deze mensen en maakt hij hun werk makkelijker. Dat is mooie televisie en het is fijn voor de medewerkers in kwestie. En toch vind ik het gek dat de topman zich moet vermommen om erachter te komen hoe zijn medewerkers over het management en het bedrijf denken.

Ben er gewoon

Door zelf regelmatig fysiek aanwezig te zijn zonder agenda kan iedere leidinggevende zijn medewerkers gevoelens van veiligheid, geborgenheid, vertrouwen en erbij horen geven. Management by walking around of plan werkbezoeken. Maak je agenda leeg en stop met de geconditioneerde respons om te vergaderen en een volle agenda te hebben. Veel onderwerpen waarover je vergadert, kun je beter zelf waarnemen. Het is in wezen niet anders dan thuis. Is papa de man die op zondag het vlees komt snijden of hij is de man met wie jij je problemen kunt delen?

 

Aanwezig zijn kan zelfs de loop van de geschiedenis bepalen. Het beslist zelfs een oorlog….

In de Tweede Wereldoorlog verscheen maarschalk Tjoejkov op enig moment ten tonele in de slag om Stalingrad. De Russen leden zware verliezen en het front stond op instorten. Als zij de stad verloren, zouden de Duitsers waarschijnlijk diep tot in Rusland doordringen. Tjoejkov arriveerde en bivakkeerde dicht bij het front en was voor zijn troepen zichtbaar aanwezig. De moraal van de soldaten veranderde daardoor. Dit leidde uiteindelijk tot de Duitse nederlaag en een keerpunt in de oorlog. Tjoejkov was ‘boss’ zonder undercover te hoeven gaan.

 

baas-1615541463.jpg