De organisatie van morgen uitvinden

Mijn visie en missie?

Leiders, teams en organisaties bewust maken van de psychologie achter hun werk om zo de organisatie van morgen uit te vinden.

Mensbeeld

Onze organisaties staan al decennia lang in het teken van groei, winstmaximalisatie en individuele vrijheid. De mens en de planeet tellen minder. Maar het neoliberale mensbeeld kraakt. De focus op groei verstikt creativiteit en innovatie. Ook zijn we moe en onzeker. 

Maar er is meer aan de hand. Deze turbulente tijd draait het ook om ongekende technologische vooruitgang, kunstmatige intelligentie, geopolitieke spanningen, klimaatverandering en een democratie onder druk. We zijn psychologisch uit balans geraakt.

Ik wil je graag meenemen in:

  • Waarom we in een turbulente overgangstijdperk leven, op de drempel staan van een nieuw te ontdekken tijdperk.
  • Hoe jij de organisatie van morgen uitvindt. Net als LEGO, Semco en Tony Chocolonely laat je de spelende, samenwerkende en duurzame mens floreren.
  • Het failliet van de economische mens als dominante mensbeeld voor jouw organisatie.
  • Waarom investeren in sociale relaties het succes van jouw organisatie versterkt en jong talent aantrekt.
  • Hoe jij als leider je medewerkers inspireert en betrokken houdt.
  • Wat dit betekent voor de rol van de adviseur.
  • Voorbeelden uit de private en publieke sector die tot de verbeelding spreken.

Begrijpen wat er in deze tijd aan de hand is, begint met een korte blik op de inzichten van de evolutionaire psychologie. Onze voorouders leefden miljoenen jaren als nomadische jager-verzamelaars. Pas zo’n tienduizend jaar geleden gingen we in dorpen en steden wonen. Ons brein grotendeels nog steeds het product van die tijd. We blijven groepsdieren. Daarom hechten we nog steeds sterk aan de volgende zeven psychologische basisbehoeften:

  • veiligheid, verbinding, spontaniteit en grenzen;
  • waardering, autonomie en zelfexpressie.

De eerste vier behoeften vormen onze ‘wij-natuur’. Iedereen wil richting vanuit een inspirerend verhaal. Je zoekt bescherming, je hebt behoefte aan duidelijke grenzen en regels, je hoort er graag bij, je houdt van humor en lachen, je wil ongelijkheid binnen aanvaardbare grenzen houden, je helpt anderen zonder daar iets voor terug te hoeven, je zoekt constructieve sociale verbindingen, er is tijd voor rust en herstel en je hebt ruimte en tijd voor een waardevol sociaal leven. Waardering, autonomie en zelfexpressie behoren tot onze ‘ik-natuur’. Vanuit die ‘ik-natuur’ doe je graag dingen op je eigen manier. Een compliment krijgen vindt iedereen  fijn. En, natuurlijk wil je als persoon groeien en het beste uit jezelf halen. Daar hoort ook gezonde competitie bij.

Die ‘wij-natuur’ – de sociale mens in al haar varianten – hebben we de afgelopen decennia verwaarloosd. 

We bevinden ons in de tussentijd op weg naar de organisatie van morgen

Deskundig, praktisch en soms net even anders. Leon is (evolutie)psycholoog, bestuurskundig-jurist, adviseur en therapeut. In het recente verleden was hij ondernemer en toezichthouder. Hij is schrijver van de zakelijke bestsellers ‘10 miljoen jaar leiderschap’ en ‘De F1 Maatschappij’. Samen met Harrie Timmermans en Stan van de Laar schreef hij ‘Zie mij, hoor mij’ dat de top 3 van Managementboek.nl. bereikte. Leon is in verschillende rollen dagelijks bezig om leiders, teams en organisaties bewust te maken van de psychologie achter hun werk zodat zij de organisatie van morgen kunnen uitvinden.

Na zijn studies economie, bestuurskunde en rechten een aantal jaren gewerkt bij de overheid om vervolgens in 2000 als (zelfstandig) ondernemer aan de slag te gaan. Hij wist zijn bedrijf binnen enkele jaren uit te bouwen naar ruim 100 mensen. Parallel daaraan is hij aan de universiteit Psychologie gaan studeren. Evolutionaire psychologie en groepspsychologie had zijn speciale aandacht. Door zijn studies, ervaringen en groeiend zelfinzicht werd hij meer en meer de specialist in werkgedrag.  Om zich op het vlak van arbeid en gezondheid nog verder te bekwamen heeft hij zich gespecialiseerd tot cognitief gedragstherapeut, EMDR-therapeut (traumabehandeling) en schematherapeut.

contact