« Gezocht: een manager met humor»

Gepubliceerd op 08-10-2019

Tot voor kort sprak ik in een sollicitatiegesprek met een kandidaat-manager over zijn stijl van leidinggeven, competenties en ontwikkelpunten. Daar ben ik van teruggekomen. Tegenwoordig zoek ik naar andere antwoorden.

Maak jezelf niet zo belangrijk en humor
Wat zou je wel moeten weten van een kandidaat? Het belangrijkste is misschien wel of hij zichzelf niet zo belangrijk vindt. Andere relevante vragen zijn: Kan hij relativeren? Durft de kandidaat te reflecteren? Heeft hij humor? Waar het om gaat is dat je wilt weten of jouw nieuwe manager een "normaal" mens is. Iemand die kan ontspannen, jou serieus neemt en niet (te vaak) werkt vanuit zijn veeleisende-kritische kant. 

Competent
Maar hoe weet ik dan of de manager wel echt competent is? Natuurlijk onderzoek je in het gesprek ook of de kandidaat een moderne leider is met aandacht voor mensen (teamgericht, ruimte geven), prestaties (doelen), innovatie (creativiteit en innovatie krijgt de ruimte) en het bieden van stabiliteit (stabiele kaders, grenzen).

Tips
Probeer een compleet beeld van de kandidaat te krijgen door:

  • Te vragen naar iemands mislukkingen en zijn aandeel daarin
  • Sta stil bij iemands leven buiten het werk (gezin, hobbies, uitgaan, theater, etc.)
  • Vraag wanneer hij voor het laatst echt gelachten heeft en waarover?
  • Gebruik de STAR-methode om te achterhalen hoe iemand nu leidinggeeft

Wanneer je ontdekt dat de kandidaat geen antwoorden heeft of jouw vragen maar raar vindt, neem hem dan niet   aan. Hij zal te serieus, te veeleisend en te weinig ontspannend zijn. Dit gaat ten koste van het werkplezier en de tevredenheid van medewerkers met als mogelijk gevolg een minder presterende organisatie.

 
 

kantoorruimte-1-1576664600.jpg