« Dé manier om je vakantiegevoel (langer) vast te houden!»

Gepubliceerd op 12-08-2019

Vakantie geeft vaak een goed gevoel. Je neemt je dan van alles voor en voelt je goed. Maar dan, als de vakantie voorbij is ga je veelal weer op de oude voet verder. Hoe kan dat? Vaak krijg je gedurende je vakantie leesvoer over “hoe houd ik mijn vakantiegevoel vast?”. Helaas blijkt na enige tijd dat je dit (meestal) niet lukt. Misschien is het woord vakantiegevoel ook wel misleidend en gaat het om een fundamenteler gevoel dat we kennelijk gedurende het jaar kwijtraken.

Wat in je vakantietijd gebeurt, is nadat je eerst een slopende autorit of vliegreis afgelegd hebt, je rustiger wordt en minder last hebt van de hectiek. De tijd lijkt langzamer te gaan en er komen ideeën of plannen naar boven waar je uitvoering aan wil geven. Echter, zodra je terug bent, word je weer opgeslokt door de dagelijkse beslommeringen. De plannen verdwijnen naar de achtergrond. En ook de goede bedoelde tips om het goede gevoel vast te houden blijken niet toereikend te zijn. Dus dan maar weer op naar de volgende vakantie……..

Hoe komt het dat het niet lukt?

In het dagelijks leven identificeer je je vaak met je functie of maatschappelijke rol: “ik ben directeur, ik ben moeder, of ik heb gelijk, etc. etc.”. Vooral angst en onzekerheid, je ego en/of hebzucht veroorzaken dit. Je gedachten en gevoelens zijn dan alleen maar bezig zijn om vast te houden wat je hebt of wie je bent. Vaak met stress en conflicten tot gevolg. Je creatieve en rustgevende kant verdwijnen dan als sneeuw voor de zon. 

Hoe zorg je ervoor dat het wél lukt?

Misschien is het beter om vaker meer aandacht te hebben voor je innerlijk. Dat kan al door aan het begin van iedere dag aandacht te hebben voor je ademhaling, yoga-oefeningen te doen, een wandeling door de natuur te maken, regelmatig te bewegen, pauze te maken op je werk, muziek te luisteren, wat vaker een paar dagen weg te gaan, etc. Dit alles heeft een positief effect op je gemoedstoestand, energieniveau, conditie en immuunsysteem.

Dus eigenlijk iedere dag een beetje vakantie…………….
 

vakantiegevoel-1576664511.jpg