« In 4 eenvoudige stappen (opnieuw) richting geven aan je loopbaan»

Gepubliceerd op 07-08-2019

Loopbaanvragen kunnen ontstaan doordat je twijfelt over je eigen competenties, de manier waarop je leidinggevende met je omgaat, de inhoud van je baan of de branche waarin je werkt. Maar ook doordat je te maken krijgt met een reorganisatie of ontslag. Vaak zijn loopbaanvragen als je 20 bent vaak wel anders dan wanneer je 40 bent, maar iedereen vraagt zich wel eens af ‘Is dit wat ik écht wil? Vind ik het nog leuk wat ik doe?’.  

In de praktijk merk ik dat mensen best wel eens wat anders willen, maar dat angst er dan voor zorgt dat ze geen stappen zetten. Angst voor het onbekende, angst om de zekerheid los te laten, angst om de verkeerde stap te zetten…. Toch hoef je niet rigoureus te handelen en kun je op een eenvoudige, logische en gestructureerde manier richting geven aan je loopbaan. Hoe? Door de loopbaancirkel toe te passen.

De loopbaancirkel

Er zijn vier logische vragen die zich op een dynamische wijze tot elkaar verhouden: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat heb ik nodig? En wat belemmert mij?

Het is een soort van loopbaancirkel waarbij je begint met de vraag wie ben ik? Dat doe je door een aantal testen te maken, gesprekken te voeren, een 360-graden feedback te doen en/of na te gaan wat je leuk vond als kind. Vervolgens laat je dat eens een tijdje te laten sudderen. De wat-vraag kan vervolgens daaraan gekoppeld worden door functies e.d. uit kranten, van vacaturesites etc. te halen zonder na te denken over belemmeringen, geld, tijdsinvestering etc. Vaak blijkt daaruit een logische lijn die ook goed past bij wie je bent.

Nadat je de wie en de wat-vraag behandeld hebt, ga je bezien wat nodig is en wat belemmerend kan werken. Denk aan opleidingstijd, geld, hypotheek, etc. Je maakt dan een realistisch loopbaanplan. Je schrijft je doel op, stopt beetje bij beetje met wat je niet meer wilt en begint de dingen te doen die je wél wil doen. Nogmaals dat hoeft niet rigoureus! Tegelijkertijd hou jij je aan het plan, heb je discipline en sta je open voor wat je allemaal tegenkomt onderweg. Zie het maar als een geplande reis met ongeplande afwijkingen, maar wel met een einddoel: (opnieuw) richting geven aan je loopbaan.  

Kom je er zelf niet uit en heb je hulp nodig om de cirkel te doorlopen? Neem dan gerust contact met ons op.

loopbaan-2-1576664467.jpg