« Mindfulness, een hype of niet?»

Gepubliceerd op 05-07-2019

Tegenwoordig hoor je veel over mindfulness. Is het een hype? Is het iets boeddhistisch? En waarom wordt er meer en meer over gesproken?

De betekenis van mindfulness vindt inderdaad zijn oorsprong in het boeddhisme en is ruim 30 jaar geleden opgepakt door psychologen. Een bekende Amerikaanse hoogleraar op dit terrein is John Kabat Zinn. Misschien kun je stellen dat het een hype is. Er wordt een veelheid aan onder meer therapieën, boeken en workshops aangeboden. Maar, misschien is ook niet zo gek.

De samenleving is steeds meer te vergelijken met de formule 1 auto van Max Verstappen: razendsnel en niet meer te stoppen. De mens is verworden tot een homo-economicus. Ons prestatie- en marktdenken én het gebruik van sociale media heeft geleid tot: een jachtig bestaan, een perfect facebookleven, meer uitval op het werk door stress en burn-out, meer agressie en kinderen die steeds sneller een etiketje ADHD, autisme, e.d. op school krijgen.

Anders gesteld: we hebben alleen aandacht voor onze buitenkant en niet meer voor onze binnenkant. De kerken lopen weliswaar leeg, maar dat wil niet zeggen dat mensen geen behoefte meer hebben aan innerlijke rust.

Het gevolg: steeds meer mensen krijgen psychische klachten en worden daarvoor behandeld.  

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een methode om de weg naar binnen weer beter te vinden. Mindfulness is eigenlijk aanwezig zijn in het huidige moment. Dat is ook het enige wat je hebt. Het verleden is immers geweest en de toekomst ken je niet en moet nog komen. Bij mindfulness zijn mensen eigenlijk actief bezig met niet-doen. Ze stemmen zich bewust op elk moment af. Ze laten het leven zijn zoals het is zonder te proberen iets te veranderen. Hoe systematischer je mindfulness beoefent, hoe krachtiger het wordt. Het kan je leven enorm veranderen.

Hoe gaat dat dan in zijn werk?

Je kunt de hele dag alles met volle aandacht doen: eten, werken, lopen, zitten, etc. Om daar steeds beter in te worden, start je bijvoorbeeld iedere dag met 15 tot 20 minuten met bewust in- en uitademen. Dat heeft in de eerste plaats al een chemisch effect in je lichaam. Het zenuwstelsel gaat op ‘uit’ waardoor je spieren ontspannen, je bloeddruk daalt, je ademhaling beter wordt, bepaalde klachten kunnen afnemen, fijne stofjes vrijkomen waardoor jij je energieker en vrolijker voelt.

Daarnaast word je geestelijk meer gefocust op het moment en word je minder vaak meegenomen in negatieve gedachten, doemscenario’s, pijn, verdriet. Doordat je aandacht hebt voor je innerlijk ontstaan vaak ook andere, nieuwe inzichten over werk, loopbaan, je relatie, vrienden, gevoelens, etc.

Moeilijk om te doen?

Ja en nee. Het is je natuur om aandacht te hebben voor je innerlijk. Het is niet voor niets dat depressieve personen of mensen met een burn-out sneller herstellen wanneer ze therapie krijgen in de natuur. We zijn in deze maatschappij echter veel bezig met de buitenwereld en hebben geen of weinig aandacht meer voor ons innerlijke zijn. Aan de andere kant alle begin is moeilijk.

Mindfulness vraagt om discipline en oefening.

Mochten jullie tips of suggesties hebben, laat ze mij weten. Ook kan het delen van deze blog door jullie wellicht bijdragen aan interessante suggesties of inzichten.

mindfulness-1576664101.jpg