« Druk? Waarom je dan juist tijd moet maken voor hardlopen»

Gepubliceerd op 13-11-2017

Depressie: hardlopen helpt

‘De shit eruit, de feel good stofjes erin’. ‘Zo simpel werkt het’ vertelt psychiater en hardloper Bram Bakker. Hardlopen helpt bij een depressie. Maar ook bij andere psychische klachten of problemen. Onderstaand een uitleg van de psychiater.

Hardlopen heeft een positief effect op je brein, stressniveau en emoties
Bewegen heeft voordelen bij psychische klachten. Van angsten, agressie, stress, vermoeidheid tot slapeloosheid. Door te bewegen functioneren je hersenen beter. Maar ook het omgekeerde is het geval: door een tekort aan beweging krijg je klachten. En ben je te druk? Maak juist dan tijd. Als je niet in de ellende wilt verzanden, zo luidt het devies van de psychiater.

Positieve effecten van hardlopen bij depressie
De positieve invloed van hardlopen op het brein, stress en emoties komt door de neurobiologische effecten en psychologische effecten.

Door hardlopen neemt stress neemt af. En de feel-good stofjes nemen toe: zoals endorfine, serotonine en testosteron. Deze biochemische processen zijn ingewikkeld. Maar samen te vatten in: de shit eruit, de feel-good stofjes erin. Je doorbreekt daarbij een vicieuze cirkel met hardlopen. Cliënten die aan een depressie lijden, blijven vaak het liefst in bed. Geen energie. Laat staan voor hardlopen. Terwijl iedereen weet dat je van hardlopen energie krijgt. Door tóch te gaan, doorbreek je die cirkel. Zo eenvoudig is het.

Mensen met psychologische klachten hebben vaak niet-rationele overtuigingen. Negatieve gedachtes en argumenten om vooral niet te gaan hardlopen. Ik motiveer juist deze mensen om het toch te gaan doen. Ze zien dan al snel het tegenovergestelde onder ogen. Dit heet corrective emotional experience in de psychologie.

Wat gebeurt er nog meer in je brein tijdens hardlopen?
Hippocampus groeit bij intensief bewegen Het hersendeel de hippocampus is noodzakelijk voor informatie opslaan en ophalen. Ook controleert dit gebied het gedrag dat van belang is voor overleving en veranderende omstandigheden.

Psychologen ontdekten dat bij mensen met een depressie, deze processen anders verlopen dan bij mensen zonder depressie. Hardlopen is ook daarom verstandig. De hippocampus groeit bij een intensieve vorm van beweging en functioneert dus beter.

Nog meer voordelen van hardlopen bij een depressie
Hardlopen helpt resetten bij een depressie ‘Buiten sporten heeft nog een extra voordeel bij een depressie. Je biologische klok is dan vaak ontregeld. Je sleept jezelf uit bed halverwege de dag. En ‘s avonds kom je juist tot leven. Als je dan om tien uur gaat sporten in een sportschool, verandert er niks aan je ritme. Daar komt nog bij dat onderzoek laat zien dat ‘in het groen zijn’ ook een positieve invloed op je gestel heeft.

Benieuwd hoe jij 'nog' gezonder kunt leven? Bekijk alle opties waarbij Schaepkens helpt op deze pagina of neem contact met ons op via onderstaand contact formulier.

run-1576599629.jpg