« Eerst mensen dan visie bepaalt het succes van de organisatie»

Gepubliceerd op 19-03-2017

Wat maakt een organisatie of een team succesvol? Uit onderzoek van o.a. Jim Collins(Good te Great) blijkt dat topbestuurders in hun eerste jaar 48 % van hun tijd besteden aan het vinden van de juiste mensen. Daarna gaan ze pas nadenken over de organisatievisie. Dit is anders dan de aanpak van veel andere organisaties en blijkt bij te dragen aan het succes van de organisatie. Wat leert ons dit?

Wanneer je de onderzoeksgegevens van Collins combineert met onderzoeken naar succesvolle teams dan kunnen we vaststellen dat de handelswijze van de topbestuurders in de eerste plaats logisch en tegelijk anders is. Het blijkt namelijk dat er niet één dominante oorzaak is voor het succes van een team. Echter, door juist structureel te werken aan de 4 fasen in de ontwikkeling van een team is de kans op een succesvol team groter. De topbestuurder doet dit door met name te investeren in de vormfase (welke mensen in het team) en de stormfase (wat gaan we doen). Anders is dat de topbestuurders eerst de mensen zoeken en dan pas gaan nadenken over de visie. Dat bepaalt kennelijk deels het verschil in succes. Onderstaand zijn de fasen van een team gevisualiseerd.

www.schaepkens.png

In de tweede plaats kunnen we een conclusie trekken over de leiderschapsstijl. De genoemde topbestuurders uit het onderzoek van Collins blijken bescheiden van aard te zijn. Het zijn dus niet de visionairs van de televisie. Door hun stijl zijn zij in staat andere managers de ruimte te geven, hetgeen kennelijk ook een bijdrage levert aan het succes van het team en de organisatie. Bijkomend effect is dat bij vertrek van de topbestuurder de organisatie niet instort. De continuïteit wordt immers bewaakt door meerdere personen.

Een bescheiden leiderschapsstijl draagt bij aan het succes van een organisatie.

Hoe kom je erachter of de juiste mensen op de juiste plek zitten? En wat kan je doen om de juiste mensen voor de juiste functies in je organisatie te selecteren? 

mensen-en-visie-1576595705.jpg