« Burnout is topsport!»

Gepubliceerd op 29-03-2017

Gezond eten, bewegen, genoeg slaap. Er zijn genoeg manieren waarop je gezonder kunt leven. Maar een van de aspecten van een gezonde levensstijl waar naar mijn idee nog veel te weinig over gesproken wordt is het belang van conditie en met name ademhaling.

Mensen met stressklachten, chronische vermoeidheid, ME of burn-out blijken in rust suiker in plaats van vet te verbranden. Suikerverbranding (glucose) is normaal nodig bij een (stevige) lichamelijke inspanning. Mensen met een burn-out blijken echter ook in rust glucose te verbranden hetgeen tot enorme vermoeidheid leidt. Dit is het gevolg van een verkeerde ademhaling wat een onderschat belang is. Een verkeerde ademhaling leidt ertoe dat het lichaam in de vecht- of vluchtstand gaat met lage koolzuurwaarden in het bloed tot gevolg.

Ook kunnen andere klachten door een verkeerde ademhaling ontstaan zoals: een onregelmatige en snelle hartslag, een onrustgevoel, paniek, angst, gauw geprikkeld zijn, hoofdpijn, afwezig zijn, tintelingen, stijfheid van de gewrichten of spierpijn. Met een verkeerde ademhaling wordt bedoeld: een ademfrequentie hoger dan 12, het uitademen duurt korter dan het inademen, de pauze tussen het in- en uitademen ontbreekt en/of de ademteug is te groot. Veelal is ook de hartslag in rust ruim boven de 70, varieert de tijd tussen de hartslagen te weinig en zit de zuurstofverzadiging niet tussen de 96% en 98 %.

www.schaepkens-1.pngDe Energy Control methode van Stans van der Poel leidt tot aantoonbare verbeteringen. Door metingen in rust en bij inspanning te doen, kan een trainingsprogramma op maat opgesteld en tegelijk de ademhaling verbeterd worden.

Hierdoor bouwen clienten met een burn-out aan een betere conditie waardoor ook in rust weer vet verbrand wordt in plaats van glucose. De EC-methode is onderzocht door de universiteit van Amsterdam en laat positieve resultaten zien.

burnout-is-topsport-1576595895.jpg
www-schaepkens-1-1576595914.png