« Piekeren is gezond»

Gepubliceerd op 14-11-2019

In mijn praktijk zie ik regelmatig cliënten die piekeren. Vaak zijn dit mensen die veel van zichzelf eisen, de neiging hebben tot perfectie en/of zaken soms pessimistisch benaderen. Dat geeft spanning en kan bijvoorbeeld leiden tot diverse klachten. Toch is piekeren niet per se negatief, maar het is wel goed om het te hebben over de negatieve kant van piekeren.

De negatieve kant van piekeren
Te veel piekeren kan leiden tot klachten zoals angstgevoelens, slapeloosheid en zelfs depressie. Hoe dat kan? Je zenuwstelsel geeft het signaal “je moet oppassen en extra alert zijn”. Anders gezegd: je lichaam staat niet meer in de ontspannen stand. Je ademhaling kan ontregelen en diverse vage lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn. Denk daarbij onder meer aan spierspanning, pijn in de gewrichten, kortademigheid en paniekgevoelens. Het lastige is dat hoe meer je piekert, hoe moeilijker het is om de uitknop van het zenuwstelsel te vinden. En voordat je het weet, zit je in een vicieuze cirkel.

Er kunnen diverse redenen zijn om te piekeren zoals spanning in een relatie, gedoe op het werk, een studie, angst om ziek te worden of wat verdergaand angst voor de dood.  Dat gecombineerd met een veeleisende kant in jezelf (de lat hoog leggen) en een systeem gericht op perfectie, kan leiden tot piekeren.

Piekeren is normaal
We beschouwen piekeren altijd als iets negatiefs, zeker als het gepaard gaat met bovengenoemde klachten. Maar dat hoeft niet. Piekeren betekent ook nadenken over risico’s en dat is op zich prima. Tenzij je daarin doorschiet. Iemand die zegt “ik pieker dagelijks een half uur of zo” en verder geen klachten heeft zou ik niet labelen als negatief, maar als normaal en gezond.  

Zeven tips voor als je te veel piekert
Maar als voor het woord piekeren ‘te veel’ staat en klachten het gevolg zijn, dan er diverse mogelijkheden, om dit aan te pakken:

  1. Beweeg veel (bij voorkeur in de natuur). Het lichaam maakt dan positieve stofjes aan. Het angstsysteem wordt minder geactiveerd
  2. Probeer iedere dag een kwartiertje ademhalingsoefeningen te doen al dan niet met een extra focus op je gedachten. Ook dan leer je zaken los te laten en het lichaam in de ontspannen stand te zetten
  3. Ga direct 1 minuut ademhalen als je jezelf betrapt op piekeren. Je komt dat even los van je gedachten en dat kan genoeg zijn om je uit de piekerstand te halen
  4. Daag jezelf uit. Check of een gedachte klopt. “Ben ik echt ziek? Heb ik bewijs dat ze mij willen ontslaan? Etc.”
  5. Bouw een piekermoment op de dag in. Dus stel het piekeren uit tot bijvoorbeeld 17.00 uur en schrijf dan al je gedachten op. Eventueel daag je jezelf daarna uit om te checken of je gedachte klopt
  6. Doe een ademhalingsoefening in bed als je niet in slaap valt óf als je net wakker wordt
  7. Ga iets moeilijks doen zodat je wordt afgeleid

Hulp nodig?
Kom je er zelf niet uit en heb je hulp nodig? Laat het mij weten. Als (ademhalings)coach help ik je graag! Bel (06-10891899) of mail (leon.schaepkens@schaepkens.com) me gerust.  

arme-veertiger2-1575965172.jpg