« Mijn medewerkers zijn toch geen kinderen meer»

Gepubliceerd op 18-11-2019

Een organisatie is geen crèche
Ergens in het voorjaar van 2019 sprak ik met de algemeen directeur van een grotere non-profitorganisatie over mijn ideeën voor een boek over leiderschap, benaderd vanuit de basisbehoeften van een kind. Het idee om leiderschap te linken aan de basisbehoeften van een kind vond zij een interessante gedachte. De titel van het boek ‘Leiderschap door de ogen van een kind’ sprak haar minder aan. “Ik geef toch geen leiding aan kinderen” was haar reactie. Een terechte opmerking; een organisatie met volwassen mensen is (meestal) geen crèche.

Angstcultuur
Tegelijk drong wel bij haar door dat de problemen op de werkvloer wel vaak gaan over deze basisbehoeften. Wellicht herkent u de volgende uitspraken wel: “er heerst een angstcultuur bij ons”, “ik heb het idee dat ik er niet bij hoor”, “de manager geeft geen ruimte”, “de directie zou eens duidelijker moeten zijn in wat zij willen” of “initiatief wordt hier niet gewaardeerd”. Het zijn (standaard) voorbeelden van uitingen die voortkomen uit een tekort of een teveel aan: veiligheid, waardering, verbondenheid, autonomie, spontaniteit en het stellen van grenzen.

Geen psycholoog
Ik hoor u al zeggen: “Maar ik ben toch geen psycholoog”. Mijn boodschap aan u is: “toch wel een beetje”. Succesvolle leiders zijn zich bewust van en werken actief met deze basisbehoeften. De prestaties en gevoelens van tevredenheid en welbevinden stijgen in uw team of organisatie door in te spelen op deze basisbehoeften.

Tips
De tips laten nog even op zich wachten. Op dit moment ben ik het boek nog aan het schrijven. Wilt u meer informatie zodra het boek beschikbaar is? Laat het mij weten en ik stuur je een berichtje zodra de publicatie een feit is. Heeft u voor mij tips of suggesties over dit onderwerp, reageer dan zeker op deze blog! Delen van deze blog mag (knop rechtsboven), wellicht draagt dit bij aan interessante suggesties of inzichten.

kleuterklas-1-1575965036.jpg