Gepubliceerd op 08-01-2021
Uit onderzoek blijkt dat 95 % van alle Nederlanders een vorm van spreekangst heeft, de een wat meer dan de ander. In extreme gevallen leidt het zelfs tot een fobie. Vaak wordt deze angst aangejaagd door je eigen veeleisende, schuldige of straffende kant. Dat is een soort van “interne vervelende radio” die aangezet is door ervaringen in het verleden. Je hebt dan bijvoorbeeld het gevoel dat je faalt, je niet goed genoeg bent of dat niemand op jouw verhaal zit te wachten. Als je moet spreken in het openbaar wil het je liefste verdwijnen. Tijd om er anders mee om te gaan!
Spreken zonder angst
Gezonde spanning is logisch en nuttig. Daar heeft iedereen last van, zelfs ervaren sprekers. Maar ongezonde angst is niet fijn. Wat kun je doen? Werk aan de 3 C’s: Confidence – Content – Connection.
Spreek je interne criticaster toe
Het helpt om vooraf je interne criticaster toe te spreken om daarmee je ‘innerlijke houding’ aan te passen. Die innerlijke houding is de verzameling van 'verhalen' die je jezelf (onbewust!) vertelt als het gaat over spreken voor groepen. Als deze verhalen negatief zijn is het vrijwel onmogelijk om zelfverzekerder te worden.
Let op je ademhaling en lichaamshouding
Voordat je opgaat, adem dan een paar keer diep in en uit. Zorg dat je evenveel in- als uitademt. Buig je knieën lichtjes en sta goed op de grond. Als je een trilstem hebt, wiebel dan even met je tenen. De trilling verdwijnt dan. Blijf gedurende de presentatie rustig in- en uitademen.
Zorg dat je goed voorbereid bent
Natuurlijk helpt een goede voorbereiding. Ken de inhoud van je presentatie, oefen vooraf, maak aantekeningen als hulpmiddel, draag het voor aan een ander als oefening en vraag om feedback, zorg dat eventuele apparatuur vooraf gecheckt is
C'est la tone qui fait la musique
De inhoud is natuurlijk belangrijk, maar je publiek boeien en binden is net zo belangrijk. Heb aandacht voor je tempo, toon en zorg voor interactie met je publiek. Praat niet te snel, drink af en toe een slokje water. Je mag bewegen op het podium. Als je zenuwachtig bent, benoem het gewoon
Accepteer de situatie
Zenuwen zijn normaal. Ga tijdens de presentatie niet meer nadenken over wat je moet doen. Je hebt geoefend en je bent voorbereid. Een voetballer denkt tijdens de wedstrijd ook niet meer na over met welk been hij een goal wil maken. Kortom, dan ook maar laten gebeuren. Focus op je prestatie in plaats van op jou als persoon.
Overwin je angst, de beloning is enorm!