« Graag minder politieke aandacht voor boze burger»

Gepubliceerd op 11-02-2019

De 'gele hesjes' vertegenwoordigen de boosheid van de bevolking, aldus diverse kranten: 'het gaat om meer dan de benzineprijs. Het volk heeft genoeg van de (Europese) elite'. Wilders en Baudet zijn volksvertegenwoordigers die namens het volk spreken in de Tweede Kamer. De Italiaanse regering steunt de 'Franse gele hesjes' in hun strijd tegen de politieke elite die maar niet wil luisteren. Ik denk niet dat er discussie is over de zichtbare economische tweedeling in de maatschappij, sociale botsingen tussen culturele groepen, milieuproblemen of migratieproblemen. Maar het zou wel fijn zijn als het politieke midden zou stoppen om hun oren alleen te laten hangen naar de boze burgers op Twitter of demonstrerende 'gele hesjes'.

Zo’n 80% van de Nederlanders is namelijk niet zo ontevreden over hun leven of de regering. Dit blijkt uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Het grote probleem is dat, ondanks dat klagen in onze genen zit, deze groep gematigd is hun oordeel over zaken. Migratie, milieu, sociale ongelijkheid zijn nou eenmaal ingewikkelde problemen die vragen om nuance, onderzoek, experimenteren, leren om zo stapje voor stapje vooruit te komen. En nuance leent zich helaas niet voor een quote van 280 tekens op Twitter.

Dus als Wilders, Baudet en andere (politieke) bewegingen beweren dat ze namens het volk spreken dan is in iedere geval een nuance op zijn plaats; ze praten hooguit voor een deel van de bevolking. Dat mag en moet ook. Dat is immers democratie. Wel zou het de andere partijen juist moeten uitnodigen om in contact te komen met de burger 'in het midden' in plaats van mee te gaan in de flankenstrijd. Het levert waarschijnlijk kiezers op die best begrijpen dat milieu, migratie, sociale ongelijkheid, zorg, e.d. ook geen vraagstukken zijn waar makkelijke antwoorden op te geven zijn.

Misschien tijd voor een brede beweging in het midden zonder 'gele hesjes' en Twitter die staat voor nuance en redelijkheid ook al zit de (digitale) tijdgeest tegen! 

gele-hesjes-1576663844.jpg