« Koud douchen goed voor gezondheid»

Gepubliceerd op 11-06-2018

Wist je dat het koud hebben helemaal niet schadelijk hoeft te zijn? Wat dacht je van een koude douche of een keertje in een ijskoud meertje stappen. Voordelen van kou kunnen zijn:

  • Een goede doorbloeding
  • Veel energie
  • Een strakke huid
  • Remt ontstekingen
  • Stemming verhogend
  • Goed voor het hart

Bloedvatentraining

Het lichaam heeft 125.000 km aan bloedvaten. Hoe beter de zuurstof door de aderen getransporteerd kan worden, hoe beter het brein, de spieren, de darmen en organen functioneren.

Bij blootstelling aan kou sluit het lichaam automatisch de toevoer van zuurstof af naar de minder vitale delen van het lichaam. Het lichaam geeft dus voorrang aan hart, longen, etc. Als het lichaam na een tijdje weer opwarmt, gaan de vaten weer open en komt de doorbloeiding weer op gang. Met koude worden de bloedvaten getraind; ze sluiten krachtig en gaan daarna weer open. Ook hebben mensen die dit doen het minder vaak koud. 

Koudetraining kan bijvoorbeeld vorm krijgen door iedere ochtend 30 seconden tot 10 minuten koud te douchen. In het begin kan gestart worden door eerst kort warm te douchen en/of (daarna) met de armen en benen onder de koude douche te gaan. Afgeraden wordt om het hoofd onder de koude douche te houden. Ook kan zwemmen in koud natuurwater een optie zijn. Let op: dit is geen uitnodiging om extreme koude gedurende lange tijd (zoals heel lang liggen in de sneeuw) op te zoeken. Dit kan leiden tot vriesschade aan het lichaam.

Ook kan naast het douchen gekozen worden om 1 maal per week de handen in een ijskoud emmertje water te stoppen (liefst met ijsklontjes). De handen doen eerst pijn en worden na een tijdje warm omdat “de thermostaat” om hoog gaat. Is dat het geval (of uiterlijk na 2 minuten) dan kan gestopt worden. Het effect is dat een hormoon vrijkomt dat de aderwanden elastisch en sterk maakt. Bij erg koud water komen daar een aantal versterkende hormonen en een antivrieshormoon vrij. 

Bruin vet en gewicht

Door koudetraining wordt bruin vet aangemaakt door het lichaam in plaats van wit vet. Bruint vet is een soort vetweefsel dat direct tot productie van warmte leidt. Baby’s tot 9 maanden hebben relatief veel bruin vet. Volwassen niet meer. Door regelmatig koud te douchen wordt weer bruin vet aangemaakt dat gebruikt wordt om het lichaam warm te houden. Deze vetverbranding kan bij overgewicht helpen om af te vallen.

 Meer witte bloedcellen en immuunsysteem

Ieder mens heeft 5 liter bloed. Bloed bestaat voor 55 % uit plasma en voor 45 % uit bloedcellen. De rode bloedcellen nemen de zuurstof op uit de longen door de stof hemoglobine. De bloedplaatjes helpen bij het genezen van wonden. De witte bloedcellen verdedigen het lichaam tegen bacteriën, virussen, parasieten, schimmels en gisten. Mensen die een koude douche nemen, hebben meer witte bloedcellen door activatie van het immuunsysteem.

Benieuwd naar hoe u of uw werknemers gezonder kunnen leven? Schaepkens helpt. Kijk op deze website voor meer informatie. 

shower-shower-head-water-drop-of-water-161502-1576663301.jpg