Organisaties lijken wel een slagveld

Gepubliceerd op 10-03-2018

Organisatie in oorlog

Ook werkzaam in een organisatie waar het lijkt alsof iedereen voor zichzelf werkt? Organisatieonderdelen niet of nauwelijks met elkaar samenwerken? En, conflicten niet besproken worden? Nou, dan werkt u niet bij een unieke organisatie. Zolang als de mens bestaat, is er sprake van onderlinge concurrentie, botsende ego's, manipulatie en conflicten. Een organisatie is dan ook een prima "battelzone" voor deze menselijke eigenschappen. Wat is er aan de hand en nog belangrijker, hoe kunnen we het leuker maken?

Groepsgedrag en interne & externe triggers

Mensen zijn zeker prima in staat om als groep samen te werken mits doel, rollen, normen en leiderschap helder zijn. Wanneer deze zaken in een groep niet duidelijk zijn, kan dit leiden tot conflict. Ook kan er sprake zijn van een onduidelijk organisatiedoel waardoor verschillende groepen (organisatieonderdelen) in een organisatie verschillende doelen nastreven en/of beelden van elkaar hebben. Ook dit kan leiden tot onerlinge spanning en gedoe. 

Daarnaast triggeren mensen (veelal onbewust) op elkaar. Medewerker X heeft misschien een hekel aan dominante mensen en verweert zich hiertegen door te gaan roddelen en te manipuleren. Medewerker Y kan wellicht minder goed omgaan met collega' die alsmaar hun eigen gelijk nastreven en bestrijdt dat dan door er even hard in te gaan. Conflicten, strijd en gebrekkige samenwerking kunnen dan het gevolg zijn.

Ook externe triggers zoals extreme targets, beloningssystemen, e.d. kunnen het slechtste in mensen naar boven halen.

Tips om het leuker te maken in uw eigen organisatie

  • Investeer in de goalsetting van de organisatie (missie, doelen)
  • Werk aan de ontwikkeling van een groep door aandacht te besteden aan: wie zijn we? Wat willen we bereiken en waarom? En, hoe doen we dat?
  • Zorg ervoor dat de verschillende groepen in een organisatie elkaar regelmatig ontmoeten zodat stereotypering niet de overhand krijgt
  • Biedt medewerkers de gelegenheid om zichzelf te leren kennen in de diepte (wat triggert mij en waarom is dat zo? Wat doe ik dan? En, kan ik ander gedrag laten zien?)
  • Leer managers te denken en te handelen vanuit van de basisbehoeften veiligheid, waardering, verbondenheid, autonomie en grenzen stellen
  • Voorkom extreme externe triggers (zoals extreme individuele beloningssystemen)
  • Vermijdt dat medewerkers zich identificeren met hun werk door het bieden van bewegingsprogramma's, ademhalingstechnieken, Yoga, het stimuleren van het nemen van pauzes, e.d.

Schaepkens helpt organisaties regelmatig met het verbeteren van de werkomgeving op de gebieden van verandering, ontwikkeling en gezondheid. Heeft u een concrete vraag? Dan komen we graag met u in contact middels het contact formulier

Mochten u andere tips, suggesties of vragen hebben? We horen het graag, Laat uw contactgegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. 

war-desert-guns-gunshow-163358.jpg