« Lef en inzicht sleutel tot persoonlijke groei»

Gepubliceerd op 04-12-2020

Enkele maanden geleden meldde een manager zich bij mij. Hij liep vast in zijn functie en had regelmatig conflicten met collega’s. Hij beleefde dan ook weinig plezier meer aan zijn werk. “Ik ben 54 en wil niet meer veranderen”, zei hij vervolgens nog snel in een bijzin. “Misschien niet veranderen, maar wellicht wel transformeren?”, vroeg ik. “Dat begrijp ik niet”, zei hij.

Na twee sessies was duidelijk dat in stressvolle situaties de manager zich snel de mindere voelde (of de angst had dat dit kon gebeuren). Dat was eigenlijk altijd een onbewust gevoel geweest. Nu legden we dit bewust bloot. Daarnaast constateerde hij dat wanneer hij dit voelde (of dreigde te gaan voelen) de manager dominant werd, niet meer luisterde, zijn zin doordreef, anderen ging controleren en/of zelf het vraagstuk ging overnemen. Zijn talenten - visie hebben, communicatie, inlevingsvermogen tonen en samenwerken - liet hij dan volledig los. Sterker nog, hij was zich niet eens echt bewust van zijn eigen talenten.

Na dit inzicht hebben we diverse technieken ingezet om tot verbetering te komen. Het belangrijkste wat hij deed was: lef tonen. “Ik weet wat mijn talenten zijn en hoe ik mij gedraag (afweer) in stressvolle situaties. Ik ga proberen ondanks dit gevoel toch mijn talenten in te zetten,” zei hij. “Dan ben je niet veranderd, maar getransformeerd,” was mijn antwoord.

Hulp nodig om inzicht te krijgen in jouw sleutel tot persoonlijke groei? Neem dat gerust Contact op of stuur ons een e-mail met je vraag.

Persoonlijke-groei-1607074200.jpg