« Gedachten en gevoelens zijn niet waar»

Gepubliceerd op 10-07-2017

Twee monniken kijken naar een vlag. De eerste monnik zegt: “de vlag wappert”. De ander werpt tegen: “de wind beweegt”. Zij leggen hun verschil van mening voor aan hun leermeester en vragen hem wie er gelijk heeft. De leermeester antwoord: “jullie hebben het beide bij het verkeerde eind. Het enige dat beweegt is het bewustzijn. Deze wekt al beeldend het bestaan tot leven”.

Met onze zintuigen kunnen we zien, horen, proeven, ruiken en/of voelen. Daarmee nemen we de fysieke wereld waar. Deze waarneming (of perceptie) is voor ieder levend wezen anders. De uil beleeft de nacht als dag. Bij ons is dat andersom. Onze zintuigelijke ervaringen met bijbehorende gedachten en gevoelens zijn dus louter kunstmatige bouwsels voortgebracht door verbeelding. Vaak identificeren we ons ook nog met deze gedachten en gevoelens: “ik ben directeur, ik heb gelijk, etc. etc.”. Het gevolg kan zijn: stress, depressie, angsten en/of conflicten.

Een kleine verschuiving is nodig.

Een voorbeeld. Jij leest een boek, Je hersens zijn druk met het selecteren, organiseren, interpreteren en het geven van betekenissen aan letters, woorden en zinnen. Maar wie is het nu die leest? Dat is het aanwezige bewustzijn in jou. Veel wetenschappers houden zich bezig met de vraag wat dit nu precies is. Daar valt veel over te zeggen en te schrijven. Maar los daarvan kan een inzicht zijn: identificeer je met niets want alles is slechts perceptie met jouw eigen gedachten en gevoelens daarbij. Deze shift maakt het mogelijk te relativeren, ook de inbreng van anderen te waarderen en minder snel een oordeel te hebben over iets of anderen. 

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen? Neem gerust vrijblijvend Contact met ons op via mail of telefonisch op 06-10 89 18 99

gedachten-en-gevoelens-zijn-niet-waar-1576597241.jpg