« Vasthouden vakantiegevoel lukt niet»

Gepubliceerd op 22-08-2018

Vaak krijgen we na onze vakantie leesvoer over “hoe houd ik mijn vakantiegevoel vast?”. Helaas blijkt na enige tijd dat ons dit (meestal) niet lukt. Misschien is het woord vakantiegevoel ook wel misleidend en gaat het om een fundamenteler gevoel dat we kennelijk gedurende het jaar kwijtraken.

Wat in onze vakantietijd gebeurt, nadat we eerst een slopende autorit of vliegreis afgelegd hebben, is dat we rustiger worden en minder last hebben van de hectiek. De tijd lijkt langzamer te gaan en er komen ideeën of plannen naar boven waar we uitvoering aan willen geven. Echter, zodra we terug zijn, worden we weer opgeslokt door de dagelijkse beslommeringen. De plannen verdwijnen naar de achtergrond. En ook de goede bedoelde tips om het goede gevoel vast te houden blijken niet toereikend te zijn. Dus dan maar weer op naar de volgende vakantie……..

In het dagelijks leven identificeren we ons met onze functie of maatschappelijke rol: “ik ben directeur, ik heb gelijk, etc. etc.”. Angst (voor ziekte, dood, onzekerheid), ego, onwetenheid en/of hebzucht veroorzaken dit. Onze gedachten en gevoelens zijn dan alleen maar bezig om vast te houden wat we hebben of wie we zijn; vaak met stress en conflicten tot gevolg.

Misschien is het beter om vaker en niet alleen op vakantie ons systeem uit te zetten en meer aandacht te hebben voor ons innerlijk. Dan kan al door iedere dag aandacht te hebben in de ochtend voor je ademhaling, Yoga-oefeningen te doen, een wandeling door de natuur te maken, regelmatig bewegen, muziek luisteren, etc. Dit alles heeft een positief effect op onze gemoedstoestand, energieniveau, conditie en immuunsysteem.

Dus eigenlijk iedere dag een beetje vakantie…………….

cafe-camera-classic-413960-1576663525.jpg