« Geweldloos communiceren»

Gepubliceerd op 24-04-2018

Communiceren. We doen het elke dag maar staan niet vaak stil bij de manier waarop we dat doen. In mijn werk zie ik hoe belangrijk inzicht in de juiste communicatie is. Geweldloos communiceren is daarbij essentieel. Maar wat betekent dat nu eigenlijk en hoe pak je dat aan?

Heldere woorden

“Zij die het juiste woord beheersen, beledigen niet. Toch zeggen zij de waarheid. Hun woorden zijn helder, maar nooit agressief. Ze laten zich nooit vernederen en ze vernederen ook zelf niemand”, aldus de Boeddha.

Assertief

Deze vorm van communicatie is noch passief noch agressief. Tegenwoordig zouden we het assertieve communicatie noemen. Ons limbisch brein (emotionele brein) speelt daarbij een belangrijke rol. Uit onderzoek van professor Gottman blijkt dat als ons emotionele brein “geraakt” wordt dit leidt tot agressieve, beledigende communicatie of juist tot het vermijden van communicatie (uit contact gaan).

Spelregels voor assertieve, geweldloze communicatie

Volgens Gottman is een aantal spelregels te noemen:

➤ Formuleer een klacht in plaats van kritiek te uiten. Benoem iemands gedrag en het effect dat het op jou heeft. Ben daarbij concreet en objectief:

  • Fout: “Ik ben er klaar mee dat je altijd te laat komt. Je denkt alleen aan jezelf.”
  • Beter: “Je zou er om 09.00 uur zijn. Het is nu 10 uur. Ik ben dan alleen en kan mijn werk niet afmaken.”

➤Heb respect voor je gesprekspartner. Neem geen minachtende houding aan. Dit kan zich uiten in sarcasme, beledigen of bepaald non-verbaal gedrag

➤Kom in actie met inachtneming van de eerste twee punten. Kies dus niet voor een agressieve, boze (tegen)aanval of het mijden van de communicatie (of het conflict). Dit wordt makkelijker als je bewuster bent van jezelf en jij weet wat jou (onbewuste) triggers zijn en hoe je daarop reageert

Schaepkens helpt organisaties regelmatig met het verbeteren van de werkomgeving op de gebieden van verandering, ontwikkeling en gezondheid. Heeft u een concrete vraag? Dan komen we graag met u in contact middels het contact formulier

Mochten u andere tips, suggesties of vragen hebben? We horen het graag, Laat hieronder uw contactgegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. 

man-couple-people-woman-1576662992.jpg