« 90% van ons gedrag is onbewust; dit vraagt om ander type assessment»

Gepubliceerd op 26-06-2017

Manager X is een vriendelijke man met visie, die samenwerkt, regelmatig communiceert met zijn medewerkers en stuurt op de uitvoering van de visie. Echter, door tegenvallende bedrijfsresultaten neemt de stress toe in de organisatie en lijkt ook manager X te veranderen. Hij is opeens dominant, directief, veegt oplossingen van medewerkers van tafel, is niet meer aanspreekbaar voor zijn medewerkers en is afstandelijk. Kortom, hij zet onbewust zijn aangeleerde afweersysteem in. Waarom doet hij dat? Het is waarschijnlijk dat manager X zichzelf wil beschermen tegen gevoelens van angst, afwijzing, schuld, gebrek aan erkenning of onmacht.

Het vervelende is dat deze manager hierdoor minder kans heeft op succes en misschien zelfs ongelukkig is. Juist wanneer hij deze gevoelens van angst, of afwijzing, etc. ervaart, zou hij gebruik moeten maken van zijn talenten. Dat voelt niet alleen beter, maar ook is de kans op zakelijk succes groter.

Een ander assessment

Het bovenstaande voorbeeld maakt duidelijk dat een genuanceerde aanpak bij het afnemen van een assessment nodig is. Vaak wordt echter niet stilgestaan bij iemands afweersysteem en onbewuste oorzaken ervan. Het hoeft geen betoog dat dit van invloed kan zijn op selectie-, loopbaanvragen, teamontwikkeling, leiderschaps- of coachingsvragen.

Kortom. Gedrag wordt verklaard door een samenspel van: persoonlijkheid, intelligentie, (onbewuste) motivatoren & interesses, omgang met belangrijke andere personen, kennis & ervaring en cultuur.

www.schaepkens.png

Onze genuanceerde aanpak geeft inzicht in hoe een kandidaat:

  • omgaat met teamleden, (collega-)managers, klanten en andere belangrijke personen in de organisatie
  • conflicten hanteert
  • participeert in besluitvormingsprocessen
  • omgaat met stress
  • communiceert
     

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen? Neem gerust vrijblijvend Contact met ons op via mail of telefonisch op 06-10 89 18 99

90-van-ons-gedrag-onbewust-dit-vraagt-om-ander-type-assessment-1576596939.jpg