« Van pillen word je gelukkig?»

Gepubliceerd op 06-11-2017

Kan je de druk niet meer aan? Heb je last van angst of van je baas?  Voel je je wel eens neerslachtig? Ben je ongelukkig of slaap je slecht? Meer dan één miljoen mensen krijgen hier in Nederland pillen voor, zoals antidepressiva. Soms helpen deze, maar vaak  ook niet of er is sprake van serieuze bijwerkingen. Het is nodig klachten meer in de context van de persoon te plaatsen en tegelijk 'normale' menselijke alternatieven te laten overwegen zoals: rust nemen, genoeg slapen, bewegen in de buitenlucht, gezonde voeding, ademhaling, yoga, sociale contacten onderhouden en maatschappelijk actief blijven. Ons brein heeft begrenzing nodig, anders raken we overprikkeld en identificeren we ons met onze gedachten en gevoelens. Wat maakt dat we medicaliseren en massaal aan de pillen gaan?

Onze prestatiemaatschappij zorgt ervoor dat we met zijn allen het gevoel hebben alsof we in de Formule 1 zitten. Zo zitten kinderen op school alleen maar toetsen te maken en is er nauwelijks aandacht en tijd voor sport, muziek en cultuur. Bedrijven (aandeelhouders) zijn vooral gefocust op de winst op korte termijn. Groei, controle, voorspelbaarheid, targets halen en efficiency zijn sleutelwoorden. De digitalisering en sociale media zorgen er daarnaast voor dat we 24 uur per dag bezig zijn en ook nog eens geconfronteerd worden met het ideale leven van een ander op Facebook. Dit alles zorgt voor permanente hectiek, competitie en overprikkeling. Tegelijk zorgt de macht van de farmacie er vervolgens voor dat “alles” een stoornis is en bestreden moet worden met pillen. Er bestaan bijna geen 'normale' mensen meer.

Kort gezegd zijn wij zelf verantwoordelijk voor deze maatschappij. De beste remedie is om een samenleving te bouwen waarbij er (opnieuw) aandacht is voor (vaste) rustmomenten en er geïnvesteerd wordt in: sport, buurten en scholen met een ander lesrooster. Daarnaast mogen psychologen, huisartsen en psychiaters meer oog hebben voor bestaande alternatieven naast pillen. Denk hierbij aan: een ademhalingsprogramma, bewegen in de buitenlucht op een bepaalde hartslag, gezonder eten, yoga, EMDR, jezelf begrenzen (minder is soms beter), actief blijven in de maatschappij als je ouder wordt, etc. Dit betekent niet dat pillen niet behulpzaam kunnen zijn. In sommige gevallen van angst, depressie of psychose kunnen pillen letterlijk van levensbelang zijn. De conditie van een cliënt en zijn sociale context (suf op het werk door de pillen of gaan bewegen bijvoorbeeld om een milde depressie te bestrijden?) zouden leidend moeten zijn.

Een pleidooi voor een meer genuanceerde kijk!

pills-medicine-tablets-depending-161641-1576599244.jpg