« Een goede coach berijdt niet zijn eigen stokpaardje!»

Gepubliceerd op 25-10-2017

Veel coaches (en andere adviseurs) verklaren vaak hun eigen methode "heilig". Dat is jammer en doet geen recht aan de cliënt. Beter is om een interventie in te zetten welke effect sorteert bij de kandidaat.

In eerste plaats is het goed om een onderscheid te maken tussen coaching en counseling. Bij coaching gaat het veelal over het vergroten van de persoonlijke effectiviteit in het werk of de loopbaan. Bij counseling komen meer persoonlijke vraagstukken in beeld. Om een coaching effectvol te laten zijn, is het verstandig om te werken aan de hand van de interventiecyclus. 

www.schaepkens-1.png

De cyclus start met het maken van een probleemschets en  het gedrag van de kandidaat en de verklaringen hiervoor in beeld brengen. Daarna kiest of ontwikkelt de coach een interventie die past bij het vraagstuk van de cliënt. Bij coaching gaat het dan om werkgerelateerde kennis en vaardigheden op technisch-inhoudelijke kennis (Hoe geef ik een verandertraject vorm? Hoe ontwikkel ik een nieuwe visie?) of interpersoonlijk niveau (Hoe houd ik relaties constructief? Hoe kan ik mijn team beter laten functioneren?). Bij counseling betreft het interventies uit de analytische psychologie (motivatoren, afweermechanismen), positieve psychologie (talenten benadrukken) en/of cognitieve-gedragspsychologie (schemadenken, RET, NLP, situaties oefenen, experimenteren in de praktijk). Vervolgens start de uitvoering en wordt het effect regelmatig gecheckt.

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze? Neem dan Contact met ons op.

hand-1576598175.jpg